Näin ostat turvallisesti verkosta – tietoa ja vinkkejä
Varo tätä huijausmenetelmää
Turvallisen verkko-ostamisen tarkistuslista
Jos asioit ennestään tuntemattomassa verkkokaupassa, ota huomioon seuraavat asiat ennen ostamista:- Lue arvosteluja luotettavasta lähteestä. Monissa verkkokaupoissa on asiakkaan nimellä ja kuvalla varustettuja arvosteluja, mutta niitä on aika helppo väärentää. Tutustu muiden kokemuksiin Trustpilotissa tai muussa riippumattomassa sivustossa.
- Varmista, että verkkoselaimesi hakukentässä näkyy lukkokuvake. Se on merkki siitä, että jakamasi tiedot lähetetään salattuina.
- Vältä tallentamasta korttitietoja ostosivulla ja tee ostoksia vain kaupoista, jotka käyttävät turvallisen maksamisen mahdollistavaa 3D Secure -tekniikkaa.
- Ota selvää, kuka verkkokauppaa pyörittää. Luotettavan sivuston takana on aina rekisteröity yritys, joka ilmoittaa yritystunnuksensa ja yhteystiedot. Jos olet epävarma verkkokaupan pitäjästä, voit tarkastaa tiedot osoitteesta https://www.whois.com/. Samasta sivustosta näet myös sen, miten pitkään verkkokauppa on ollut toiminnassa. Huijausverkkokaupat toimivat usein vain lyhyen aikaa ennen kuin ne suljetaan, joten ne ovat yleensä hiljattain perustettuja.
- Onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Silloin se ei todennäköisesti ole totta. Varo huijaustarjouksia.
- Myös tunnettuja suomalaisia merkkituotteita voidaan väärentää. Kannattaa olla varovainen esimerkiksi silloin, jos suomalaisen verkkokaupan osoite on .com-loppuinen.
- Uutena trendinä ovat väärennetyt verkkokaupat, jotka pyrkivät saamaan käyttöönsä yksityishenkilöiden maksukorttitietoja ja käyttämään niitä älypuhelimen tai -kellon digitaalisten maksuratkaisujen avulla. Siksi on erityisen tärkeää muistaa, että pankin vahvistuskoodeja ei saa koskaan jakaa kenellekään.
Dropshipping – lue tämä ennen ostamista
Dropshipping eli suoratoimitus tarkoittaa sitä, että kuluttaja tilaa suomalaisesta verkkokaupasta tuotteen, jota kaupalla ei ole. Kauppa tilaa sen jälkeen tuotteen EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta, joka on varsinainen myyjä ja lähettäjä. Käytäntö ei ole laiton, mutta asiakkaan kannalta se saattaa olla ongelmallinen.- Riskinä on, että tuotteesta joutuu maksamaan tullia tai muita maksuja.
- Suoratoimituksessa kuluttajaa ei suojaa myöskään Suomen kuluttajansuojalaki tai etämyynnin peruuttamisoikeus.
- Sitäkään ei voi taata, että ostettu tuote on hyväksytty myyntiin tai laillinen Suomessa.