People walking in a museeum
  1. Koti
  2. Luottokortti
  3. Verkko Ostosten Turvallisuus

Näin ostat turvallisesti verkosta – tietoa ja vinkkejä

Joulu on jo kohta ovella, mikä lisää asiointia kivijalka- ja verkkokaupoissa. Samalla lisääntyvät valitettavasti myös yksityishenkilöihin kohdistuvat huijausyritykset. Olemme koonneet tähän hyödyllistä tietoa siitä, miten teet verkko-ostokset turvallisesti.

Varo tätä huijausmenetelmää

Hyvin yleinen huijausmenetelmä on sähköpostit tai tekstiviestit, joissa pyydetään maksamaan pieni tullimaksu tai maksamaton postimaksu ennen kuin tilatun paketin voi noutaa.Joulun alla on paljon tehtävää ja ostettavaa, ja monet odottavat yhtä tai useampaa pakettia. Siksi on erityisen tärkeää pysähtyä miettimään, jotta ei tulisi huijatuksi.Lisätietoja yleisistä huijausmenetelmistä löytyy täältä.

Turvallisen verkko-ostamisen tarkistuslista

Jos asioit ennestään tuntemattomassa verkkokaupassa, ota huomioon seuraavat asiat ennen ostamista:
  • Lue arvosteluja luotettavasta lähteestä. Monissa verkkokaupoissa on asiakkaan nimellä ja kuvalla varustettuja arvosteluja, mutta niitä on aika helppo väärentää. Tutustu muiden kokemuksiin Trustpilotissa tai muussa riippumattomassa sivustossa.
  • Varmista, että verkkoselaimesi hakukentässä näkyy lukkokuvake. Se on merkki siitä, että jakamasi tiedot lähetetään salattuina.
  • Vältä tallentamasta korttitietoja ostosivulla ja tee ostoksia vain kaupoista, jotka käyttävät turvallisen maksamisen mahdollistavaa 3D Secure -tekniikkaa.
  • Ota selvää, kuka verkkokauppaa pyörittää. Luotettavan sivuston takana on aina rekisteröity yritys, joka ilmoittaa yritystunnuksensa ja yhteystiedot. Jos olet epävarma verkkokaupan pitäjästä, voit tarkastaa tiedot osoitteesta https://www.whois.com/. Samasta sivustosta näet myös sen, miten pitkään verkkokauppa on ollut toiminnassa. Huijausverkkokaupat toimivat usein vain lyhyen aikaa ennen kuin ne suljetaan, joten ne ovat yleensä hiljattain perustettuja.
  • Onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Silloin se ei todennäköisesti ole totta. Varo huijaustarjouksia.
  • Myös tunnettuja suomalaisia merkkituotteita voidaan väärentää. Kannattaa olla varovainen esimerkiksi silloin, jos suomalaisen verkkokaupan osoite on .com-loppuinen.
  • Uutena trendinä ovat väärennetyt verkkokaupat, jotka pyrkivät saamaan käyttöönsä yksityishenkilöiden maksukorttitietoja ja käyttämään niitä älypuhelimen tai -kellon digitaalisten maksuratkaisujen avulla. Siksi on erityisen tärkeää muistaa, että pankin vahvistuskoodeja ei saa koskaan jakaa kenellekään.
Tutki kaupan tiedot rauhassa ennen ostamista. Monissa verkkokaupoissa käytetään laskureita, joissa on lyhyt aikaraja ostoksen tekemiselle. Laskuri ei yksinään tee sivustosta turvallisuusriskiä, mutta se voi harhauttaa ajattelemaan, että huolelliseen arviointiin ei ole aikaa.

Dropshipping – lue tämä ennen ostamista

Dropshipping eli suoratoimitus tarkoittaa sitä, että kuluttaja tilaa suomalaisesta verkkokaupasta tuotteen, jota kaupalla ei ole. Kauppa tilaa sen jälkeen tuotteen EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta, joka on varsinainen myyjä ja lähettäjä. Käytäntö ei ole laiton, mutta asiakkaan kannalta se saattaa olla ongelmallinen.
  • Riskinä on, että tuotteesta joutuu maksamaan tullia tai muita maksuja.
  • Suoratoimituksessa kuluttajaa ei suojaa myöskään Suomen kuluttajansuojalaki tai etämyynnin peruuttamisoikeus.
  • Sitäkään ei voi taata, että ostettu tuote on hyväksytty myyntiin tai laillinen Suomessa.
Suoratoimitusten välttämiseksi kannattaa noudattaa edellä annettuja ohjeita. Varuillaan kannattaa olla myös, jos tiedot lähettäjästä, toimitusajasta tai palautusmahdollisuuksista ovat puutteelliset.

Yleiset huijausmenetelmät ja niiden paljastaminen

Verkkokaupat eivät ole ainoita paikkoja, joissa huijarit vaanivat. Yksityishenkilöihin kohdistuvat huijausyritykset yleistyvät jatkuvasti, ja menetelmien jatkuva kehittyminen vaikeuttaa huijausten tunnistamista.Pysy ajan tasalla yleisimmistä huijausmenetelmistä ja niiden paljastamisesta täällä.