1. Koti
  2. Articles
  3. Oman Talouden Tilannekuva

Oman talouden tilannekuva

Itse kunkin on välillä hyvä käydä läpi omaa rahankäyttöä, sillä se syventää ymmärrystä omasta taloudellisesta tilanteesta. Kun yleiskuva on hallussa, voit tehdä tietoisia valintoja, sopeutua helpommin muutoksiin ja pyrkiä järjestelmällisesti erilaisiin tavoitteisiin.
Talouskartoituksen aloittaminen voi tuntua vaikealta. Siksi olemme koonneet tähän parhaat vinkkimme budjetointiin, motivaation säilyttämiseen ja säästämisessä onnistumiseen.

Näin laadit budjetin

Budjetti on tärkeä apuväline tulojen ja menojen seurannassa, oikeiden valintojen tekemisessä ja tuhlailun välttämisessä. Hyvä budjetti on joustava ja realistinen ja ennen kaikkea sinulle sopiva. Näin laadit hyvän budjetin:1. Selvitä nykyiset menosiKäy läpi kaikki tilitapahtumat tietyltä ajalta ja luokittele ne. Sopiva ajanjakso voi olla vaikka kolme kuukautta, koska siten saat paremman käsityksen kuukauden keskivertokulutuksesta.Ei ole välttämättä helppoa saada mustaa valkoisella siitä, mihin omat rahat hupenevat joka kuukausi. Lukemalla tämän olet kuitenkin ottanut jo ensiaskelen tilanteen muuttamiseksi. Repäise siis laastari irti jo tänään, niin asia ei jää roikkumaan.2. Selvitä tulot ja kiinteät menotSelvitä, mitä tuloja ja kiinteitä menoja sinulla on joka kuukausi.Selvitys tarjoaa oivallisen tilaisuuden miettiä tarkemmin kutakin menoerää: voisiko esimerkiksi sähkösopimuksen kilpailuttaminen tuoda säästöä? Onko sinulla turhia suoratoistopalveluita tai tilauksia?3. Laadi budjettiNyt olet saanut hyvän käsityksen nykytilanteesta eli kiinteistä menoista ja menoeristä, joihin voit itse vaikuttaa. On siis aika laatia budjetti!Budjetointiin on saatavissa paljon maksuttomia lomakemalleja, ellet halua tehdä budjettia kokonaan itse.4. Seuraa ja noudata budjettiaBudjetointi on helppoa, mutta sen noudattaminen vaatii itsekuria. Pidä budjetti takaraivossa ja seuraa kulutustasi kuukauden aikana.5. Aseta selkeitä tavoitteitaOta ja pohdi, miksi haluat pysyä budjetissa ja mitä haluat saavuttaa. Kirjoita ylös selkeitä tavoitteita, sillä se auttaa pitämään katseen päämäärässä.6. Arvioi ja säädäArvioi kulutustasi ja budjettia tasaisin väliajoin: tarvitaanko muutoksia, tai vaikuttaako talouteesi jokin ulkoinen tekijä? Säädä budjettia tarpeen mukaan.

Fiksuja tapoja talouden tasapainottamiseen

  • Säästä ennen kuin ostat. Haluako jotakin, johon sinulla ei oikeastaan ole varaa juuri nyt? Silloin pitää säästää ennen kuin ostaa. Vältä ostamasta osamaksulla tai nostamasta säästötililtä rahaa, joka on varattu muuhun tarkoitukseen. Samalla saat aikaa harkita ostosta ja välttää tarpeettomia heräteostoksia.
  • Suunnittele ateriat ja harvenna kaupassakäyntejä. Hyvä suunnittelu ja kauppareissujen harventaminen vähentää tuhlaamisriskiä ja ruokahävikkiä. Viikon ruokalista kannattaa siis suunnitella etukäteen ja tehdä viikon ruokaostokset kerralla.
    Muista huomioida omat tarpeesi: jos syöt paljon ulkona tai jääkaapissa edellispäivän tähteitä, suunnittele etukäteen ja hanki kotiin vähemmän ateriatarpeita.
  • Laita ruokaa luovasti. Tuuleta ajattelua keittiössä hyödyntämällä tähteitä ja käyttämällä kaapissa olevia raaka-aineita uudella tapaa. Ota tavaksi hankkia punalaputettuja tuotteita ja kokeilla siten uusia reseptejä kohtuuhintaan.
  • Osta käytettyä. Jos tarvitset jotakin, ota tavaksi seurata netin kauppapaikkoja. Niistä löydät usein saman tavaran murto-osalla uuden tuotteen hinnasta tai jopa ilmaiseksi. Käytetyn tavaran arvo ei yleensä myöskään laske, joten jos tavara käy myöhemmin tarpeettomaksi, sen voi usein myydä uudelleen ostohinnalla.
  • Älä tuhlaa bonusta. Jos saat vuoden aikana veronpalautusta, bonusta työpaikalta tai muita yllättäviä lisätuloja, kiusaus itsensä hemmotteluun on suuri. Pohdi, voisitko sittenkin panna summan kokonaan tai osittain säästötilille.

Helppoja vinkkejä onnistuneeseen säästämiseen

Säästäminen on maraton eikä pikajuoksu. Tämä viisaus pätee riippumatta siitä, säästätkö eläkkeeseen, asuntoon, lomamatkaan tai puskuritilille. Säästäminen vaatii jatkuvia toimia, joten kannattaa asettaa selkeitä tavoitteita. Määrittele kiinteä kuukausisumma ja luo toistuva veloitus siten, että summa siirtyy säästöön palkkapäivänä.Tässäkin on syytä olla realistinen. Määrittele summa realistisesti ja vältä kajoamasta säästötiliin kuun lopussa. Jos joudut turvautumaan säästöihin toistuvasti, arvioi säästettävä summa uudelleen.Budjetin säästövara vaihtelee suuresti, mutta lähes kaikki onnistuvat säästämään jonkin verran. Jos onnistut panemaan sivuun vähän joka kuukausi, omaksut hyviä säästämistottumuksia, joista on iloa koko loppuelämän.

Pidä motivaatiota yllä

Motivaatio saattaa välillä horjua selkeistä tavoitteista ja vahvasta tahdosta huolimatta. Muista silloin nämä asiat:
  • Lipsuminen ei tee tyhjäksi kaikkea, mitä olet saavuttanut. Ole kärsivällinen itsellesi ja ylpeä saavutuksistasi äläkä luovuta, vaikka välillä tulisikin takapakkia.
  • Pura tavoitteet osatavoitteisiin. Silloin on helpompi saada onnistumisen kokemuksia ja nähdä olevansa oikealla tiellä. Muista juhlia välietappeja!
  • Visualisoi tavoitteita ja onnistumista: silloin näet konkreettisesti tavoitteen lähestyvän ja huomio on helpompi pitää päämäärässä.
  • Yhdistä voimasi ystävän tai kumppanin kanssa. Silloin voitte motivoida ja tukea toisianne, ja onnistuminenkin on helpompaa, kun on vastuussa myös jollekulle muulle. Kaverin kanssa kaikki on helpompaa, onpa kyse budjetoinnista tai säästötavoitteiden asettamisesta.