Avioliitto oli ennen muinoin paljolti kahden suvun välinen liitto ja usein edellytys taloudelliselle turvallisuudelle.
Nykyään tilanne on aivan toisenlainen. Vaikka siviilisääty vaikuttaa yhä elämään monin tavoin, taloudelliset seikat eivät ratkaise sitä, päädymmekö asumaan yksin, yhdessä vai avioliitossa.
Tilastokeskuksen mukaan yksinasuvia suomalaisia oli vuoden 2022 lopussa 1,3 miljoonaa. Miten siis siviilisääty vaikuttaa yksityistalouteen nyky-yhteiskunnassa?
Oman talouden hallinta
Ihmissuhteita on monenlaisia ja taloudellisia järjestelyjä kenties vieläkin enemmän. Osa haluaa täydellistä itsenäisyyttä raha-asioissa, toiset taas pitävät kaikkia tuloja yhteisinä, ja suuri osa on jossain välimaastossa. Tilanteeseen voivat vaikuttaa myös muut tekijät, kuten avioliitto, avoliitto tai yhteiset lapset. Varmaa on se, että jos pari asuu yhdessä, käy töissä ja jakaa menot, se tulee yleensä halvemmaksi.
Halvempaa jakamalla
Useimmilla meistä on tietyt kiinteät menot, kuten asunto, laajakaista, vakuutukset ja yhteiset menot, jotka muodostavat usein huomattavan osan budjetista. Vaikka yksinasuvan vastaavat kustannukset voivat olla pienemmät, ne ovat silti suuremmat kuin puolet pariskunnan yhteisistä kustannuksista. Onkin halvempaa jakaa kustannukset kahteen pekkaan kuin maksaa kaikki yksin.Sama periaate pätee kodin hankintoihin, kuten sisustukseen, kodinkoneisiin ja huonekaluihin, eli kaikkeen, mitä kotitaloudessa tarvitaan pääluvusta riippumatta. Kärjistäen voidaan sanoa, että kahdet tulot on yhtä kuin puolet pienemmät menot.
Enemmän tuloja, enemmän päättäjiä
Yhteistaloudessa on otettava huomioon myös muut, kun ajatellaan esimerkiksi säästämistä, kulutusta, menojen tärkeysjärjestystä ja muita taloudellisia valintoja. Itseä kiinnostaviin asioihin säästäminen voi olla vaikeampaa, jos pariskunnalla on eri käsitykset asioiden tärkeysjärjestyksestä ja rahan käyttökohteista.Yksinasuva taas voi käyttää tulonsa ihan niin kuin haluaa. Se helpottaa myös kulutuksen ja säästämisen hallintaa ja tuo siten monin tavoin lisää vapautta. Vaikka sinkkutaloudessa on suuremmat vastuut, samalla välttyy siltä, että pitäisi ottaa vastuuta toisen ihmisen taloustilanteesta.Yksinasuva on ylipäätään vapaampi tekemään omia valintoja, kun ei tarvitse miettiä niiden vaikutuksia kumppaniin. Tällöin on usein paremmat edellytykset tehdä riskialttiimpia uravalintoja, muuttaa uuteen paikkaan tai tehdä muita päätöksiä, jotka hyödyttävät itseä.
Myös riskit jaetaan
Parisuhde, jossa on käytössä kahden ihmisen tulot, tuo tietynlaista taloudellista turvaa. Aina voi tulla yllätyksiä ja ennakoimattomia menoa, ja yksinasuvan taloudellinen taakka on näissä tilanteissa suurempi. Sinkku saattaa yksinkertaisesti olla taloudellisesti haavoittuvampi, ja silloin on erityisen tärkeää kartuttaa vankka puskuri.Riskeillä on merkitystä myös silloin, jos haluaa esimerkiksi hakea lainaa. Kun kotitaloudessa on enemmän tulonsaajia, myös riski on pienempi, jolloin voi saada paremmat ehdot ja enemmän lainaa.
Kaikessa hyviä ja huonoja puolia
Riippumatta siitä, oletko sinkku, parisuhteessa vai jotain siltä väliltä, tilanteessa on aina sekä taloudellisia etuja että haittapuolia. Tärkeintä on se, että olet tyytyväinen tilanteeseen ja hyödynnät sen tarjoamia etuja. Pariskunnalla, jolla on jaetut tulot ja hyvää yhteistyötä, on hyvät edellytykset vähentää kustannuksia ja vahvistaa toisiaan taloudellisesti. Jos taas olet sinkku ja nautit valinnanvapaudesta, se saattaa hyvin olla arvokkaampi asia kuin summa, jonka säästäisit jakamalla kulut kumppanin kanssa.